Olej jojoba to jeden z często spotykanych składników nie tylko w naturalnych, lecz również w konwencjonalnych kosmetykach. Znajdziemy go w specyfikach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Jakie są właściwości tego wyjątkowego roślinnego oleju i z czego się go pozyskuje? Czy znajdziemy go także w kosmetykach składających się wyłącznie z organicznych substancji naturalnego pochodzenia?



Czym jest olej jojoba?

Wykorzystywany w kosmetykach naturalnych firmy Clochee olej jojoba tak naprawdę nie powinien być zaliczany do olei. Swoją budową przypomina on bowiem bardziej płynny wosk. Pozyskuje się go z nasion rośliny nazywanej przez fachowców simondsją kalifornijską, a popularnie zwanej właśnie jojobą. Rośnie ona głównie na pustyni Sonora, która rozciąga się na południowo-zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej, od południowych stanów USA aż po Meksyk. Krzewy jojoby są zazwyczaj niewielkie, choć mogą niekiedy osiągać nawet do 4 metrów wysokości, a ich nasiona składają się z wosku nawet w 60%. Wosk ten, który po pozyskaniu nazywa się właśnie olejem jojoba, to mieszanina estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi. W odróżnieniu od innych substancji kwalifikowanych jako oleje roślinne nie zawiera on jednak trójglicerydów. Co ciekawe, olej jojoba ma płynną postać nawet w stosunkowo niskich temperaturach, dlatego niekiedy przed dodaniem go do kosmetyków poddaje się go procesowi uwodornienia. Pozwala to utrzymać go w postaci stałej w temperaturze nawet do 60 stopni Celsjusza. Niemniej jednak ze względu na wspomniany już brak trójglicerydów w formie płynnej również możemy przechowywać go przez dłuższy czas, ponieważ nie jełczeje i nie traci swoich właściwości. Dzięki temu niektóre zawierające go naturalne kosmetyki, w których nie znajdziemy sztucznych konserwantów, mają nawet kilku- czy kilkunastoletnie terminy przydatności do użycia.

Właściwości wykorzystywanego w ekologicznych kosmetykach oleju jojoba

Wykorzystywany w ekologicznych kosmetykach olej jojoba wykazuje różnego rodzaju właściwości, dzięki czemu stosuje się go w specyfikach do różnych typów cery. Przede wszystkim budową przypomina on do złudzenia sebum produkowane naturalnie przez ludzką skórę, przez co nie powoduje uczuleń ani alergii. Można z powodzeniem wykorzystywać go więc w kremach do cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Ponadto dzięki swojej budowie ma również wpływ na regulację produkcji sebum przez skórę, dlatego bywa często bazą dla kremów do cery przetłuszczającej się i trądzikowej. Jednocześnie jego woskowa struktura pomaga odbudować naturalny płaszcz lipidowy skóry i nawilża ją, a jednocześnie nie dopuszcza do ponownego przesuszania. Z tej właściwości oleju jojoba korzysta się więc również w produkcji kremów nawadniających i do cery wyjątkowo wysuszonej. Odpowiedni poziom nawilżenia jest ważny również w przypadku cery dojrzałej i takiej, na której pojawiają się pierwsze zmarszczki.

Wszechstronne właściwości oleju jojoba przydatne są jednak nie tylko w produkcji kremów do pielęgnacji różnych typów cery. Substancja ta jest również często bazą dla nawilżających i wygładzających balsamów do ciała, gęstych musów czy maseł natłuszczających suchą skórę, a także różnego rodzaju odżywek czy nawet żeli pod prysznic. Skąd taka popularność oleju jojoba? Choć najczęściej podkreśla się jego podobieństwo do naturalnego ludzkiego sebum, olej z nasion jojoba zawiera też szereg składników aktywnych, które zbawiennie działają na cerę, skórę całego ciała i włosy. W jego składzie znajdziemy między innymi:

  • liczne witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są między innymi za poprawę dotlenienia skóry i włosów, a także ich odpowiednią pigmentację. Poprawiają także stan naskórka i zapobiegają powstawaniu alergii, podrażnień i wykwitów skórnych różnego pochodzenia;
    witaminę E, będącą naturalnym antyoksydantem. Oznacza to, że zawarta w oleju jojoba witamina E wyłapuje tak zwane wolne rodniki, odpowiedzialne za szybkie starzenie się skóry, spowalniając jednocześnie utlenianie się komórek ciała i przywracając cerze młodzieńczy blask;
  • miedź, która w połączeniu ze znajdującymi się w naszej skórze białkami pomaga wygładzać zmarszczki i poprawiać elastyczność cery. Stymuluje ona bowiem nasz organizm do produkcji kolagenu i elastyny, które odpowiadają za młodą i jędrną cerę. Miedź wzmacnia także włosy i hamuje ich wypadanie;
  • cynk, który przyspiesza gojenie się skóry i łagodzi podrażnienia spowodowane zbyt intensywnym działaniem promieni słonecznych, a także działa antybakteryjnie i wykorzystywany jest w kosmetykach do cery trądzikowej i z niedoskonałościami;
  • selen, nazywany często pierwiastkiem młodości ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, hamujących starzenie skóry. Zalicza się go także do substancji o działaniu antykancerogennym, czyli takich, które zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych;
  • jod, który wchłaniany przez skórę również dociera do naszej tarczycy i dba o jej zdrowie i prawidłowe działanie, a jego niedobory mogą skutkować poważnymi kłopotami z tym gruczołem – między innymi niedoczynnością tarczycy prowadzącą do wzrostu masy ciała i ogólnego spowolnienia wszystkich zachodzących w nim procesów. Osoby cierpiące z jej powodu skarżą się między innymi na otępienie i zobojętnienie, jak również na kłopoty z wypadaniem włosów i obrzękiem oczu. Jod jest również szczególnie ważnym pierwiastkiem biorącym udział w procesach rozwoju i wzrostu, dlatego zaleca się kontrolowanie jego poziomu przede wszystkim kobietom planującym zajść w ciążę, ciężarnym, karmiącym, a także dzieciom;
  • chrom oraz inne witaminy i minerały, wspomagające działanie pozostałych składników aktywnych i poprawiające ogólny stan i wygląd naszej cery, ciała i włosów.

Publikacja: insane.agency


Informacje o artykule
Kategorie:

Wyraź swoją opinię o tym artykule
BEZWARTOŚCIOWYPOMÓGŁ MI 0 (0)